Venera u astrologiji: planeta privlačnosti i aktivan simbol strasti

Kult Venere je bio široko rasprostranjen među antičkim narodima. Ona je obožavana pod imenom Ištar – Istar, kao boginja ljubavi i plodnosti. U Egiptu i kod semitskih naroda Venera je imala ime Astarte. U Vavilonu, imena Venere su povezana sa više drevnih sumerskih kultova. U Grčkoj, Venera je poznata pod imenom Afrodita. U rimskoj mitologiji, boginja jutarnje zvezde je bila Venera. Dakle, u drevnim kultovima Venera je imala drugačije značenje i ime, iako se u Vavilonu, znalo da je ovo jedna planeta. Venera je simbol krsta. Okrenut simbol Venere je oličenje blagotvornih svojstava, kao simbol Zemlje. Venera je imala isto značenje kao simbol OM, odnosno simbol večnog Duha. Ona je, dakle, značila pobedu duhovnog nad fizičkim principima, ženstvenost preko muškog principa. Simbol harmonije između polova i društvenih odnosa je znak Vage kojim vlada Venera. Venera je egzaltirana u ribama, u ovnu i škorpiji je u izgonu. U tarotu je simbol karte carica i broja 6 u numerologiji. Ona ima najvažniji uticaj na karakter i porodični život. Nakon Jupitera njen uticaj na čoveka je najpovoljniji. U telu, njen uticaj je povezan sa venama, ekcemima, ospicama. Venera – izvor lepote, estetike i ljubavi. U astrologiji simbolizuje radost, prijateljstvo, mlade žene, ljubavni uticaj sa svim svojim privlačnostima i opasnostima. Savremeni pojam sfere uticaja Venere je širi: čini merilo ljudskih vrednosti u životu, njegov izbor, senzualnost, zadovoljstvo posedovanja, maštu. Kada su izraženi dobri aspekti Venere prisutne su umetničke sklonosti, dobar brak; kada su loši aspekti Venere – prisutna  je ekscentričnost i prevrtljivost. Opšta pravila o uticaju Venere u horoskopu:

U I kući – milost, ljubav elegancija, umetnički talenti, uspeh u poslu. U lavu, vagi i prvih 10 stepeni raka: daje visok rast. U škorpiji i znaku ovna – ogorčenje, gnev i uglavnom nepovoljnost.

U II kući – dobar finansijski položaj, umetničke sposobnosti. U ženskom horoskopu – nesrećan brak, kod muškarca – ekstravaganciju.

U III kući – talenat, uspeh u književnosti, udaja za stranca, uspeh u životu. Kod lošeg odnosa Saturna i Marsa u ženskom horoskopu – loš znak.

U IV kući – dug život. U muškom horoskopu – katastrofa, preokreti u životu zbog brzog temperamenta; gubitak statusa. Kod lošeg odnosa Saturna i Marsa nije dobro za žene i sestre. Miran kraj života.

U V kući – srećan porodičnii život, starije dete će biti lepo i talentovano, ali će praviti puno nevolja.

U VI kući – bolest bubrega, zarazne bolesti, puno nezadovoljstva zbog ljubavi. Brak sa rođakom, nesrećan porodični život;  u ženskom horoskopu – težak i opasan rad.

U VII kući – srećan brak, dug život.

U VIII kući – sa kvadratom ili opozicijom (neprijateljski aspekt) Saturna ili Marsa – gubitak statusa, početak udovištva ili razvod, gubitak dece, dug život, trenutak smrti.

U IX kući – lep karakter, ljubavna elegancija, vera, udaja za stranca.

U X kući – uspeh u umetničkom području, drugi deo života srećan početak, dar proroštva i proricanja.

U XI kući – pravi prijatelji, srećan brak, prvorođeno žensko dete, sigurnost. Ako je Venera u biku, raku, škorpiji, strelcu, ribama – drugi brak.

U XII kući – strast, ljubomora, predispozicija za zarazne bolesti, uspeh u okultnom, crna magija. Puno tuge od korupcije, rizik od katastrofa kao posledica nevere.

O autoru

Slični postovi